• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

DE ZEILEN ZIJN WIT

DE ZEE IS BLAUW

DE VLOOT HEET BRUIN

MAAR WIJ ZIJN GROEN

DUURZAAM ONDER ZEIL, OP WEG NAAR EEN SCHONERE WERELD


Vlootdag Harlingen, zaterdag 18 april 2020

Op zaterdag 18 april 2020 viert de Harlinger Zeilvloot weer de jaarlijkse opening van haar nieuwe vaarseizoen. 

Deze dag, de Vlootdag van Harlingen, wordt georganiseerd door de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) in samenwerking met BENG-evenementen.

Bezoekers van de Vlootdag kunnen genieten van de altijd aanwezige nautische sfeer in het prachtige zeehavenstadje Harlingen. Het is een feest voor iedereen, van jong tot oud.

De feestelijkheden zullen plaatsvinden in en om de Zuiderhaven zeezijde, met veel muziek, een grote bonte markt, kinderspelen, demonstraties en oude ambachten.

 

Dit jaar staat de Vlootdag in het teken van “duurzaam onder zeil” .

De zeilvloot leeft van de wind en zwerft voortdurend over het Wad. De vloot weet als geen ander hoe kwetsbaar dit prachtige werelderfgoedgebied is.

Daarom legt zij deze Vlootdag het accent op duurzaamheid en milieu. 

Midden op de bonte markt wordt een duurzaamheidplein ingericht met allerlei demonstraties over hergebruik van scheepsmaterialen en “groene” zeilplannen.

 

De Harlingen zeilschepen, afgemeerd aan de kade,  houden “open schip”. Zo kunt u een zeilschip eens rustig van binnen bekijken. 

Aan boord van de schepen zijn exposities, demonstraties, koffieschenkerijen, proeverijen en nog veel meer. De informatie hierover vindt u op de diverse vlootdag-presentatieborden die door de hele stad verspreid staan.

 

De Harlinger Zonnepont “ Jonge Seun” wordt ingezet tussen de Zuiderhaven zeezijde en –stadszijde om zo een snelle verbinding te maken voor u tussen het centrum en het evenement.

Ook liggen er een aantal zeilschepen in de Zuiderhaven klaar voor een rondvaart op het Wad; een leuke kennismaking met de Waddenzee, met haar eb en vloed, UNESCO Werelderfgoed-gebied.

De rondvaartbootkaartjes kunt u kopen bij de stand bij Albert-Hein. Tussen 11.00 – 12.00 uur beginnen de eerste rondvaarten. Rond 15.00 uur gaat de laatste rondvaart van start.

Kosten rondvaart: € 3,= voor volwassenen en € 2,= voor kinderen (t/m 14 jaar).

 

Zoals ieder jaar is er ook weer een officieel openingsmoment. Rond het middaguur verzamelen is er op het gemeentehuis een samenkomst voor genodigde en zal onze voorzitter een korte uiteenzetting over “duurzaam onder zeil” houden. Daarna wandelen de genodigde over de bonte markt, schepen in op de driemastklipper Grootvorst waar een heerlijke lunch en een drankje klaarstaat. Wanneer de Grootvorst de Zuiderhaven doorvaart is het seizoen officieel geopend.

 

Een prachtige dag uit in Harlingen. Kom gezellig langs en geniet van nautische sferen in dit prachtige oude havenstadje aan het Wad.

 

Vlootdag Harlingen: zaterdag 18 april 2020, van 11.00 – 17.00 uur