In 1992 werd voor de eerste keer de Vlootdag in Harlingen georganiseerd, als feestelijke opening van het seizoen voor de traditionele schepen van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH).
De organisatie werd en wordt nog steeds verzorgd door: Rederij Vooruit, Schipperscoöperatie Historische Zeilvaart Harlingen, Traditional Sailing Charter (TSC), Holland Sail en Zonnewind Zeilreizen.
De initiatiefnemers van dit evenement wilden meer aandacht voor de bruine vloot, en wilden op een bijzondere manier graag aan het grote publiek laten zien hoe mooi de schepen van de bruine vloot zijn.
De eerste Vlootdag vond plaats in 1992.
Destijds met slechts 10 marktkraampjes en een beperkt aantal schepen niet groots, maar wel erg gezellig. Tijdens de 15e editie was het aantal standjes al opgelopen tot 40, konden kinderen hun lol op bij de vele attracties en verzorgden maar liefst 4 shantykoren de muzikale omlijsting.
De Vlootdag is uitgegroeid tot een evenement met een hoofdletter E.
Zowel onder de Harlinger bevolking als ver buiten de stad is de Vlootdag een begrip geworden en zet zij Harlingen mooi op de kaart.